In het kader van “medewerkers van Restaura aan het woord” is vandaag Luk van Goor aan het woord. Ankie van den Berg en Jos Driessen luisteren naar zijn verhaal.
Luk houdt zich vooral bezig met Fotogrammetrie en 3D printtechnologie, waarbij het gebruik van het fotolab en diverse soorten 3D printers onontbeerlijk is.In chique bewoording heet zijn beroep; “ Specialist Digital Heritage.”
Hoe is Luk aan deze baan gekomen en heeft hij er een specifieke opleiding voor moeten volgen?
Luk geeft aan dat dit eigenlijk is terug te voeren op een vorm van ADHD waarbij pech in combinatie met geluk hem uiteindelijk deze baan hebben opgeleverd.
Toen hij een jaar of 11 was kwam hij via een oom die regelmatig met een detector op pad ging (en Luk mocht regelmatig mee) in contact met allerhande voorwerpen die werden gevonden. Vanaf dat moment was hij gefascineerd door de geschiedenis achter deze voorwerpen.
Een tijdlang hield hij zich meer en meer bezig met computers en de techniek daarachter en zo kwam ook de interesse voor 3D scan- en printtechnieken.
Op enig moment kwam hij via een vriend weer volledig op het detectorpad en dat liet en laat hij niet meer los. De vondsten varieerden nogal tot het moment dat ze een wel heel bijzondere vondst met de detector opspoorden.
Weliswaar een vondst in gedeeltes, maar bij de eerste stukken die werden gevonden was het al duidelijk dat het om een plaquette van Adolf Hitler ging. Een heel bijzondere vondst en deze vondst bleek ook nog eens museumwaardig. Zeker nadat de plaquette grondig en deskundig was schoongemaakt. Op YouTube onder de titel “Hitler komt boven de grond in een bos bij Heksenberg.” kun je de geschiedenis van deze vondst terugvinden en bekijken.
Door de vondsten kwam Luk in contact met Restaura in Heerlen. Al snel begon zijn hart sneller te kloppen bij het zien van wat daar allemaal gebeurde en gaf hij te kennen onderdeel van het restauratieteam te willen worden. Na een maand proefdraaien is Luk onderdeel van het team geworden. In zijn dagelijkse werk kan hij zijn grotendeels autodidactisch verworven specialistische kennis toepassen én steeds verder uitbreiden omdat hij te maken krijgt met heel bijzondere en unieke objecten en opdrachten.
En vanzelfsprekend wordt van zijn kennis en vaardigheden op het gebied van Fotogrammetrie (foto, grammatica-rekenkunde, meetkunde) in combinatie met de 3D printtechnologie steeds meer gebruik gemaakt.
Zo heeft hij voor de fotostudio in Restaura een eigen scantechniek (fotometrische stereo techniek) ontwikkelt en Chat GPT/AI noemt hij inmiddels zijn “beste vrienden”.
Waarom wordt 3d scantechniek steeds meer ingezet?
De voorwaarden en omstandigheden om museumstukken te kunnen tonen aan een breed publiek worden steeds complexer. Denk aan het beschermen van de stukken tegen omstandigheden van buitenaf, luchtvochtigheid, vuil maar ook veiligheid. Het is dan in een aantal gevallen beter en goedkoper om een 3d scan te maken en het origineel onder de juiste condities in depot op te slaan.
Een mooie opdracht van het afgelopen jaar was om de leskisten die worden ingezet om het Villa Voerendaal project bij scholen onder de aandacht te brengen te voorzien van de nodige 3D gescande voorwerpen. Eén voor één voorwerpen van de opgravingen van Villa Voerendaal uit het Provinciaal Archeologisch Depot.
De originele objecten zijn uniek maar vaak incompleet. Het zou zonde zijn om die tijdens een les door de vele handen te laten beroeren. Een 3-D scan biedt dan uitkomst. Veel voordelen. Je kunt het object, zelfs als het origineel gevonden voorwerp niet volledig intact is, door de techniek erachter mooi printen in 3D en zo toch compleet laten zien. Het object is niet gevoelig voor temperatuur en/of luchtvochtigheid. Je kunt het geprinte object tijdens een les rond laten gaan.
Iedere dag weer zijn er verrassende opdrachten en komen er vragen op Luk af.
Dat maakt zijn werk interessant en boeiend en op die manier kan hij zijn adhd-eitje gemakkelijk kwijt in hetgeen hij het liefste doet: het duiken in het verleden en het bezig zijn om de opdrachten op een ongelooflijk mooie manier af te ronden.
De toekomst op dit vlak en in dit vak ziet Luk dan ook met vertrouwen tegemoet!