Restaura zoekt vrijwilligers

Stichting Restaura conserveert en restaureert archeologische vondsten in opdracht van musea en erfgoedinstellingen.
De afgelopen jaren hebben al honderden bezoekers op afspraak een kijkje kunnen nemen in het hightech laboratorium in het gebouw van de Vondst in Heerlen.

In 2023 is Restaura gestart met een nieuw en omvangrijk project. Het overgrote deel van de 45.000 vondsten van het Romeinse villacomplex Voerendaal uit de 2e en 3e eeuw na Chr. ligt al jaren aan het zicht onttrokken in dozen in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Het merendeel van deze vondsten is nooit behandeld en conservering is nu noodzakelijk.

Jong en oud in de provincie Limburg kan kennismaken met de unieke archeologische vondsten en de bijzondere technieken van het restauratievak. Met educatieve activiteiten op scholen en bij culturele instellingen betrekt Stichting Restaura leerlingen en ouders bij de Verborgen Vondsten van Villa Voerendaal.

Bij de reizende atelierpresentatie staat een speciaal ontwikkelde leskist centraal waarin een mini restauratielaboratorium zit. De atelierpresentaties worden gegeven door vrijwilligers, getraind door Restaura. Het publiek heeft een actieve rol. De leskist bevat vondsten, tekeningen en modellen. Geheime lades en luikjes staan garant voor een spannende en leerzame zoektocht.

Restaura zoekt vrijwilligers voor het geven van atelierpresentaties

Ben je geïnteresseerd in archeologie in Limburg en draag je het behoud van vondsten een warm hart toe, dan verwelkomen wij jou graag!

Profiel

Wij zoeken enthousiaste (oud) docenten die als vrijwilliger bij scholen en instellingen atelierpresentaties geven. Je bent gewend om een verhaal te vertellen aan een groep kinderen of jongeren. Je hebt interesse in geschiedenis en erfgoed. Je vindt het leuk om je te verdiepen in restauratietechnieken.

Aanbod

Samen met collega vrijwilligers krijg je een uitgebreide introductie en instructie. Bij de opstart van het programma bieden we persoonlijke begeleiding. We organiseren de atelierpresentaties op vaste tijden waarbij je werkt in een rooster op de dagen die jij beschikbaar bent.

Op pad

In het schooljaar van september tot en met juni laten we Verborgen Vondsten zien uit de tijd van de Romeinen. Je trekt samen met een collega door de provincie Limburg. Voor het presenteren van restauratietechnieken op locatie maak je gebruik van een mini laboratorium met objecten, instrumenten, foto’s en video. Scholieren en gezinnen gaan zelf aan de slag met vondsten en replica’s. Wie weet en springt de vonk voor het restauratievak wel over!

Aanmeldformulier

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.