Archeologiedag bij Schatkamer ‘t Stift in Susteren.
Tijdens de archeologiedag op zaterdag 14 juni 2025 waren vrijwilligers Peter Driessens en Jos Driessen aanwezig bij ‘t Stift te Susteren.
Rond 12.30 uur verwelkomde de voorzitter van de Stichting ’t Stift iedereen met een korte toespraak. Daarna sprak burgemeester Jos Hessels de aanwezigen toe alvorens de officiële openingshandeling te verrichten in het museum dat zich in de kelder van het pand bevind.
Naast de voorzitter van de Stichting en de burgemeester, waren ook een aantal raadsleden en wethouders van de gemeente Echt-Susteren aanwezig. Voor de uitvoering van de verschillende activiteiten rondom deze archeologiedag waren o.a. vertegenwoordigsters van de PAN, een archeoloog, een mevrouw die wol spint en daar producten van maakt, een kunstenares die met klei werkt en wij met de leskist van het Villa Voerendaalproject namens Restaura.

Helaas speelde het weer deze dag een grote bepalende rol in de bezoekersaantallen op de diverse locaties in het land. Het was gewoonweg TE warm. Ook op deze locatie hadden we daar ondanks de inzet van een mobiele airco en ventilatoren, behoorlijk last van.
We hebben niet echt de bezoekersaantallen geturfd, maar het zullen er van 13.00 tot 17.00 uur toch nog zo’n 30 sterk geïnteresseerden geweest zijn.
Een wethoudster, die verantwoordelijk is voor o.a. de bibliotheek in de gemeente Echt-Susteren, toonde veel interesse. Omdat men een nieuwe start gaat maken, zal ze mogelijk een verzoek doen om met de leskist aanwezig te zijn bij een activiteit rondom de (her-)opening van de bibliotheek. We hebben haar op het hart gedrukt een dergelijk verzoek vroegtijdig in te dienen.
We moeten zeker ook vermelden dat we op deze locatie goed verzorgd werden. Bij aankomst met koffie/thee en gebak, tussendoor koffie/thee/frisdrank en broodjes en tot slot nog een kom soep en voor de hongerigen nog een broodje en/of gebak. De slechte opkomst was hier ook debet aan. Men had gewoonweg teveel spullen die anders zouden overblijven.

Al met al hebben vrijwilligers Peter (foto) en Jos toch aan een aantal mensen het verhaal van de Verborgen Vondsten Villa Voerendaal kunnen vertellen.
Archeologiedagen in Museum Valkenburg
Tijdens de Archeologie Dagen 2025 heeft Museum Valkenburg extra aandacht besteed aan het Romeins verleden van Valkenburg en omgeving.

Naast de vaste presentatie van vondsten afkomstig van Villa Vogelenzang in het Ravensbos hebben Maarten (op de foto, medewerker van Museum Valkenburg) en Frans (vrijwilliger Restaura) een en ander verteld over de Verborgen Vondsten van Villa Voerendaal, natuurlijk aan de hand van de leskist van het project.
De positieve reacties werden door de bezoekers vaak aangevuld met eigen verhalen over de historie van hun woonplaats.
Zulke interacties zijn voor de vrijwilligers natuurlijk extra motiverend om zich in de toekomst te blijven in zetten voor de kennis en toegankelijkheid van het Romeins cultureel erfgoed.
Archeologiedag bij De Vondst in Heerlen



Ook in Heerlen tijdens de Archeologiedag in De Vondst een presentatie van de leskist en toelichting bij het conserveer- en restauratiewerk van stichting Restaura.


Archeologiedag bij Rolduc in Kerkrade
Zondag 15 juni was vrijwilliger Marieke met de Verborgen Vondsten aanwezig op Rolduc in het kader van de nationale archeologie dagen. Archeologe Hilde Vanneste gaf archeologische wandelingen, Via Belgica verzorgde workshops Romeins koken en mozaïeken en de heren van de Delicious Store boden hun culinair historische delicatessen aan. Daarbij hielpen ze mij ook ridderlijk met het tillen van onze kist, die helaas niet gebouwd is voor vervoer over kinderkopjes en trappen.

Het publiek was heel gevarieerd. Ouders met kinderen, jonge stellen en pensionado’s. Veel mensen liepen even langs onderweg naar de wijn en de kaas volgens Romeins recept, maar er zijn ongeveer dertig bezoekers blijven kijken en kletsen bij de presentatie. Leuk om enerzijds een aha-erlebnis te zien bij mensen die vrijwel niets over archeologie, restauratie of de Romeinse tijd wisten en andersijds daarna zelf nog wat bij te leren van enthousiaste hobbyisten en gepensioneerde historici. Marieke hoopte een jongen van een jaar of acht te verbazen met hoe oud de spijker was, die zij hem in zijn hand gaf. Hij was juist met Hilde op wandeling geweest en verbaasde mij op mijn beurt met een perfecte schatting! Hij vertelde wat hij geleerd had en ik liet hem de plaatjes en de spullen zien die daar bij pasten. Een mooie ontmoeting. Volgens Marieke is dit nou precies waarom we dit project doen!