Skip to main content
Home > Nieuws > De herdenkingsmunt

Tijdens de cursus ‘Grondstof”, georganiseerd door PIT in Heerlen hebben vrijwilligers van de het project Villa Voerendaal kennis gemaakt met een tweetal leerkrachten van basisschool ’t Kirkeveldsje in Schimmert.

Deze school voert  dit jaar een project uit rond het thema “Romeinen”. Het project duurt vijf weken en de  aftrap was vrijdag 8 maart 2024. Toen de leerkrachten hoorden van de leskist “Verborgen Vondsten” waren ze meteen enthousiast en werden wij uitgenodigd om de leskist te presenteren. De leskist sluit mooi aanbij het project “Romeinen”.

Dinsdag 9 april hebben vrijwilligers Frans en Miriam een gastles verzorgd voor de groepen 5 en 6 van basisschool “t Kirkeveldsje. De gastles bestond uit de presentatie van de leskist en een aanvullende opdracht: de leerlingen maakten een herdenkingsmunt voor “Villa Voerendaal”.

Een onderdeel van het project was een bezoek aan het Thermenmuseum en het gebouw van de Vondst, waardoor de leerlingen al veel voorkennis bezaten over de Romeinen. In het gebouw van De Vondst liepen zij door de gangen  waar de vondsten van Villa Voerendaal opgeslagen lagen. Hoe vondsten geconserveerd worden zagen ze in het atelier van Restaura.

In onze presentatie konden we ook regelmatig verwijzen naar voorwerpen die de leerlingen gezien hadden in het Thermenmuseum en in De Vondst. Zoals de afdruk van de hondenpoot op een dakpan en de grote ijzeren deuren van de gangen in de Vondst.

Het was de eerste keer dat we onze leskist presenteerden aan leerlingen van groep 5 en 6. Ze reageerden enthousiast en vonden het geweldig dat ze de voorwerpen mochten vastpakken zoals de armbanden, de munten, de spintollen en een cupido.

Ook deze keer waren de leerlingen enthousiast over de romeinse sleutel en de werking van het slot in de deur van het Horreum. Frans demonstreerde hoe het  werkte. Daarna hebben de leerlingen het uitgebreid uitgeprobeerd.

Als aanvulling op de presentatie gaven we de leerlingen  een verwerkingsopdracht. Ze mochten een herdenkingsmunt voor Vila Voerendaal ontwerpen, uitgevoerd in papier.

De munt uit de leskist met de afbeelding van een Romeinse keizer en het Chi-Rho teken, hebben we uitgebreid besproken. Ook  hebben we gekeken naar ons eigen betaalmiddel, de euro en de afbeeldingen die daar op staan.

De leerlingen mochten zelf  beslissen hoe hun munt eruit zou zien.

Op de munten is duidelijk te zien welke voorwerpen heel veel indruk hebben gemaakt.