Skip to main content
Home > Nieuws > Helm van goud en zilver

De vrijwilligers van de leskist “Verborgen Vondsten”  interviewen medewerkers van Restaura.

Vandaag probeer ik meer te weten te komen over René Nabben, die restaurator is en gespecialiseerd is in ijzer.  Vaak zag ik René intensief aan het werk met ijzer. Hij draagt daarbij altijd handschoenen en kijkend door een  microscoop maakt hij het ijzer schoon met een scalpel en roterend slijpgereedschap. 

René vindt het altijd leuk als er iets tevoorschijn komt dat hij niet verwacht had of wat heel bijzonder blijkt te zijn.

En dat gebeurt regelmatig.

Bijzondere objecten

Een heel bijzonder object waar hij aan gewerkt heeft was een helm van goud en zilver uit de laat Romeinse tijd. De helm bestond nog slechts uit stukjes en met behulp van een mal is de helm weer in elkaar gezet. Hij is hier dan ook heel erg trots op. Zijn werkzaamheden bestaan uit conserveren, ontzouten, impregneren, brons rot behandelen, was aanbrengen en inpakken. Dat laatste vindt hij minder leuk. Omdat een object vaak uit meerdere materialen bestaat restaureert hij die ook. Zo heeft een ijzeren dolk bijvoorbeeld vaak een benen of houten handvat dat ook aandacht vraagt. Maar zijn specialiteit is metaal.

Aan het werk bij Restaura

René is al sinds 2001 werkzaam bij Restaura. Hij werd enthousiast gemaakt door een interview waarin medewerkers vertelden over de werkzaamheden binnen Restaura, dat toen nog gevestigd was in Haelen. Toen er een vacature vrijkwam voor een restaurator die gespecialiseerd was in IJzer heeft hij hierop gereageerd en is toen ook aangenomen.

Opleiding

Tijdens zijn studietijd woonde René in Rotterdam, waar hij  de kunstacademie volgde. Daar heeft hij zich verdiept in schilderen, beeldhouwen en fotograferen. Zijn grootste belangstelling ging uit naar kunstgeschiedenis en daarom heeft hij dit ook gestudeerd in Leiden. Hij is binnen Restaura verder opgeleid.

Muziek

Nadat hij enkele jaren gevaren had en zijn eerste kind geboren werd besloot hij zich te vestigen in Maastricht, waar hij nu nog steeds woont. Al tijdens zijn studententijd, maar ook nu nog naast zijn werk beleeft hij veel plezier aan muziek maken. Hij speelt viool en is lid van het universiteitsorkest in Maastricht dat jaarlijks uitvoeringen geeft in de Theresiakerk in Maastricht.

Toekomst

René vertelt dat hij graag tot aan zijn pensioen bij Restaura wil blijven werken. Hij ervaart Restaura als een fijne werkplek met fijne collega’s ,een plek  waar hij steeds nieuwe  voorwerpen tegenkomt. Ook wil hij zich graag nog verder ontwikkelen in zijn vak. Dit kan met de uitgebreide bibliotheek die aanwezig is bij Restaura.