Skip to main content
Home > Nieuws > Ontwerpers van de Oudheid

Maandag 15 januari 2024 waren vrijwilligers Frans en Miriam met de leskist te gast bij groep 7 van basisschool De Veldhof in Eygelshoven. De eerste groep bestond uit 26 leerlingen en de tweede groep uit 20 leerlingen.

Dorieke Schreurs is op deze school cultuurcoördinator. Zij heeft een speciale leerlijn opgezet die leerstof overstijgend is, met als thema “Ontwerpers van de Oudheid”. In de lessen maken leerlingen opdrachten die raakvakken hebben met mode, architectuur, wapenkunst en keramiek uit een bepaald tijdperk. Onze leskist “Verborgen Vondsten” sluit prima aan bij het tijdperk waar zij nu aandacht aan besteden: de Romeinen.

De leerlingen waren goed voorbereid op onze komst en nadat we alle voorwerpen hadden uitgestald begonnen wij aan onze presentatie. De afspraak was dat wij een uur zouden presenteren en daarna zouden de leerlingen hun nieuwe opdracht uitgelegd krijgen. Maar het liep heel anders!

Hoe werkt dat zo’n sleutel en slot uit de Romeinse tijd?
Ook de Romeinen gebruikten al haarspelden. Probeer maar!
De Romeinen gebruikten al haarspelden. Probeer ze maar!

We hebben het verhaal van Villa Voerendaal verteld en bijna alle voorwerpen uit onze leskist besproken, voorwerpen rond laten gaan, filmpjes bekeken, verteld, vragen beantwoord en ook de leerlingen de gelegenheid gegeven om de Romeinse sleutel uit te proberen. De leerlingen hadden zo aandachtig geluisterd dat ze het laatste kwartiertje mochten tekenen en ook wij kregen zelfs een mooie tekening mee! De nieuwe thema-opdracht wordt nu in de volgende les uitgelegd.

De leerlingen waren nieuwsgierig en er was een hele goede sfeer. We kregen na afloop een groot applaus.