Skip to main content
Home > Nieuws > Spintol uit de Romeinse tijd

Tussen de archeologische vondsten van Villa Voerendaal bevindt zich een bijzondere vondst van glas. Op het eerste oog lijkt het een kraal te zijn maar het vondstkaartje duidt het voorwerp als een spinklosje. Spinnen was in de Romeinse tijd een belangrijke taak van vrouwen. In de huidige tijd is spinnen als handwerk vrijwel geheel uit het zicht verdwenen. Voor het project willen we graag de werking van een spinklosje in beeld brengen. Dankzij de geweldige medewerking van Lieke Meuleman en het preHistorisch Dorp te Eindhoven werd dit mogelijk. Lieke is een expert in spinnen en doet dit als re-enacter vaak als Romeinse dame in het preHistorisch Dorp.

Restaura medewerker Luk van Goor maakte samen met collega Astrid Smeets videobeelden waarop te zien is hoe een 2000 jaar oude vondst transformeerde van een onbekend archeologisch object tot een speciaal gebruiksvoorwerp dat een cruciale rol speelde in het maken van een wollen draad. Het beeldmateriaal zal ook gebruikt worden voor de reizende atelier presentatie om in scholen uitleg te geven over het conserveren en restaureren van de Voerendaalse vondsten en om verhalen te vertellen over de oorspronkelijke functie en toepassing van de gebruiksvoorwerpen.

Bekijk de video en kijk mee hoe het Romeinse spinklosje uit het vondstzakje wordt gehaald en na 2000 jaar weer wordt gebruikt om een wollen draad te spinnen. Je gelooft je ogen niet!

Hoe spin je met een glazen spintol uit de Romeinse tijd?