Skip to main content
Home > Nieuws > Uitdagend glas

Eva van Batum is sinds kort werkzaam bij Restaura. Zij is gespecialiseerd in glas en digitaliseren.

Jaren geleden vertrok Eva van het vlakke Zuid-Hollandse eiland Goeree -Overflakkee naar Limburg om te gaan studeren aan de Kunstacademie van Hogeschool Zuyd in Maastricht. Al snel voelde zij zich thuis in het heuvelland dat niet geheel onbekend voor haar was, want regelmatig was zij hier op bezoek met familieleden.

Op de kunstacademie maakte zij kennis met allerlei kunstvakken, technieken en materialen en studeerde zij af als docent beeldende kunst. Tijdens haar afstudeerstage op het Bernard Lievegoed College in Maastricht, een vrije school voor voortgezet onderwijs, werd zij benaderd om de docent textiele werkvormen te vervangen die gedurende langere tijd afwezig zou zijn. 

Drie jaar lang werkte Eva met veel plezier op het Bernard Lievegoed College waar ze aan de eerste, tweede en derde klassen met gemengde groepen het vak textiele werkvormen doceerde.

Helaas kon zij geen vaste aanstelling krijgen op deze school en was het tijd om verder te kijken.

Toen er een vacature ontstond voor restaurator glas en keramiek bij Restaura zag ze dat als een mooie uitdaging om haar vaardigheden en kennis toe te passen. Sinds kort is ze dan ook werkzaam bij Restaura. Haar werkzaamheden bestaan uit digitaliseren (foto’s maken en bewerken), restaureren van glas en assisteren bij voorkomende werkzaamheden.

Glas is voor haar een zeer uitdagend materiaal. Het bestaat uit verschillende materialen en vormen, is afkomstig uit verschillende periodes en komt uit verschillende werelddelen. Zowel de nog herkenbare voorwerpen als de losse scherfjes met beschilderingen spreken haar aan.

Hoewel ze met veel plezier werkzaam was in het onderwijs ervaarde ze de vele veranderingen binnen het onderwijs, met steeds minder tijd voor de leerling, als een negatieve ontwikkeling en ze is dan ook blij dat ze overstap heeft kunnen maken naar Restaura waar geen enkele dag hetzelfde is en waar ze met veel plezier werkt.

Ze wil zich nog verder ontwikkelen door bijscholing en het lezen van vakliteratuur.

Haar grote wens is een workshop volgen aan the royal school of needlework  in Londen, om zich verder te verdiepen in haar grote passie “borduren”.