Skip to main content
Home > Nieuws > VMBO voelt ver verleden

We zijn met de leskist op bezoek in de brugklas van VMBO-scholengemeenschap De Holz in Kerkrade. Ondanks de roosterwijzigingen van die dag die iedereen wat hebben overvallen, wordt de kist goed ontvangen. 

Miriams onderwijsleergesprek resulteert in een hoop enthousiasme en opgestoken vingers. Niet iedereen had evenveel onthouden van de onlangs gegeven geschiedenislessen over de Romeinen in Nederland, maar ons beeldmateriaal roept al snel herkenning op. ‘Maar hoe weten we eigenlijk zoveel over hoe deze mensen leefden? ‘, vraagt Miriam. -‘Dat zoeken jullie uit!’, roept een leerling.
De replica’s die we doorgeven worden nieuwsgierig bekeken en bevoeld. Van sommige voorwerpen is het nog even raden wat het is. Hier speelt Miriam op in door het proces te tonen dat archeologische vondsten van de bodem tot aan de duiding ervan doormaken. Op het scherm zien we de medewerkers van Restaura aan het werk.  

De meisjes die zich heel moedig beschikbaar stelden bij Marieke voor het uitproberen van de replica van de haarpin krijgen verbaasde complimentjes van hun klasgenoten op hun opgestoken kapsel. ‘Wat staat dat mooi!’ ‘Hadden ze dat toen ook al?’ De munt wordt vergeleken met het muntgeld van vandaag en ineens zit er niet zo’n grote barrière meer tussen deze VMBO-ers en hun voorouders van bijna twee millennia geleden.