Skip to main content
Home > Nieuws > Drukte in De Vondst

“21 december komen er 192 leerlingen van het Bonnefanten College uit Maastricht naar ons toe” zegt projectleider Rasmus Thelen. 192……..heeft iemand het vlugzout?

Het hele eerste jaar van het Bonnefanten College – van VMBO tot HAVO – komt naar ons toe voor een rondleiding en een presentatie van de leskist in zes groepen van rond de 33 leerlingen verdeeld over de dag. Atelier assistenten en vrijwilligers Mirjam, Marieke, Ankie, Jos en Frans zijn aanwezig om de leerlingen te begeleiden. We gebruiken twee leskisten zodat er uitgeweken kan worden.

Als dat maar goed gaat…..

Het ging goed, al kostte het wel de nodige moeite; het kennis niveau van de leerlingen bleek erg wisselend, evenals de interesse; sommige kinderen zaten stiekem te gamen en een paar fungeerden als stoorzender. Allemaal niet nieuw voor ons, de sfeer was prima en er werd natuurlijk ook volop gegiecheld en grappen gemaakt.De meeste leerlingen toonden echt belangstelling en stelden volop vragen!

Ton laat een versteende boomstam zien

Ton, Rasmus en Luk van Restaura namen de rondleidingen voor hun rekening, Mirjam en Marieke – beiden afkomstig uit het onderwijs – verzorgden de presentaties, geassisteerd door de andere vrijwilligers.

Sommige groepen arriveerden niet op de afgesproken tijd waardoor het tijdschema behoorlijk in de knel kwam. Als je schoolklassen ontvangt moet je daar rekening mee houden. Lang niet alle voorwerpen uit de kist konden dan worden toegelicht. Als er gekozen mocht worden gingen de jongens toch stereotype voor de pijlpunt en de meisjes voor de armband; het zeefje werd tot onderzetter gebombardeerd, de sleutel (zoals ook bij eerdere lessen op scholen) tot harkje, tandenborstel en schraper. De Dame van Voerendaal – inmiddels omgedoopt tot Betsy – kon op veel belangstelling rekenen; “waarom ze zo’n scheve neus had en wat was er met haar ene oog gebeurd” waren de veel gestelde vragen.

Rasmus geeft toelichting

Aan het eind van de dag was iedereen zo ongeveer gevloerd, zowel de leerlingen als de presentatoren.

Al met al een intensieve maar ontzettend leuke dag!