Skip to main content
Home > Nieuws > Scherven plakken

Op 5 en 19 april 2024 kwamen leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool Eikenderveld uit Heerlen op bezoek in De Vondst.

Op de 5 april werd door de helft van de leerlingen een bezoek gebracht aan het Archeologisch depot van de provincie Limburg, terwijl de andere helft zich bezig hield met scherven plakken. Er werd verwoed gepuzzeld en geplakt onder leiding van Wil Schölgens en vrijwilliger Ankie; af en toe hielp de meester een handje mee, want er zaten best lastige kruiken tussen.

De 19e april was gereserveerd voor een rondleiding door het atelier van Restaura en een presentatie van de leskist. Rasmus van Restaura nam het eerste onderdeel voor zijn rekening; vrijwilligers Marieke en Ankie het tweede deel van het programma. De leerlingen werden ingedeeld in groepjes van drie, die elk een voorwerp ter beoordeling kregen; ze moesten proberen een antwoord te vinden op vragen als:

  • – wat is het?
  • – van welk materiaal is het gemaakt?
  • – gebruiken wij dit tegenwoordig nog?
  • – is dit voorwerp echt of is het een kopie?

De leerlingen kregen twee minuten de tijd om antwoorden te bedenken, daarna werden de voorwerpen besproken en waar nodig gedemonstreerd. De sleutel werd weer voor van alles uitgemaakt, zelfs voor een tandenborstel (Au!!), de haarspeld voor een oorreiniger, de fibula voor een schild, alhoewel ze uiteindelijk wel begrepen dat je je moeilijk zou kunnen verdedigen op het slagveld met een schild van dat formaat.

De leraar vertelde dat voor de leerlingen van groep 8, die volgend jaar naar het middelbaar onderwijs gaan, de eerste geschiedenisles over de Romeinen zal gaan; komt dat even goed uit.

Na de les kregen we als dank een door de leerlingen zelf vervaardigd notitieboekje; erg leuk bedacht!