Skip to main content
Home > Nieuws > Sport en Romeinen

Op vrijdag 26 april werd de jaarlijkse sport- en cultuurdag voor scholieren gehouden op Sportpark Terwaarden in Landgraaf. De jeugd kon kennismaken met een scala aan sporten, indoor en outdoor, en ook was er aandacht voor cultuur, o.a. de Romeinen.

Restaura was aanwezig met twee leskisten, die bemand werden door Rasmus en vrijwilligers Frans en Ankie.

Dit jaar hadden we een plaats in een lokaal gekregen; toen we in 2023 aanwezig waren stond de kist buiten en dat was niet zo’n succes; verkeerde lichtval, te veel lawaai en uiteindelijk te weinig aandacht.

Er werden vijf groepen leerlingen verwacht, die in tweeën werden gesplitst. De ene helft bij de leskisten, de anderen gingen scherven plakken onder leiding van vrijwilliger Wil. Dat was af en toe nog een hele klus, vooral het plakken van de zwarte kan leverde de nodige hoofdbrekens op.

De replica van de Dame van Voerendaal, onze Betsy, had ’s morgens een ongelukje waarbij ze een stukje van haar nek kwijtraakte; Rasmus fröbelde haar weer in elkaar, hij werkt tenslotte bij een restauratie atelier.

Er was een projectie met afbeeldingen van Romeinse dameskapsels, Romeinse gewaden, Romeinse schoenen en Griekse en Romeinse goden. Vooral de kapsels hadden veel bekijks, die gaan we meenemen naar de scholen.

De groepen hadden veel aandacht voor de voorwerpen; zo kort voor de meivakantie hadden we wel enig gestuiter verwacht, maar dat viel reuze mee. Rasmus had nog enkele Romeinse munten meegebracht, waar ook veel belangstelling voor was.

Al met al was het een geslaagde dag.