Skip to main content
Home > Nieuws > Waar een simpel foldertje al niet toe kan leiden

Ik kreeg bij toeval een foldertje in handen van De Vondst; nooit van gehoord al woon ik er vlak bij; het leek wel interessant en ik besloot een aanmeldformulier in te vullen op de website. De rest is geschiedenis; sindsdien werk ik op woensdagmiddag mee bij de Archeo Hot Spot en ben ik Atelier Assistent bij Restaura. Ik  heb geholpen bij opgravingen en ga ik met mijn collega’s op pad met de leskist van Villa Voerendaal.

Toen ik zeven jaar geleden als niet-Limburger in Heerlen kwam wonen wist ik wel van het mijnverleden van de stad, maar dat de Romeinen hier gebivakkeerd hebben was nieuw voor mij. Wel een bonus overigens. Toen iemand zei dat ik eens moest gaan kijken in het Thermenmuseum stelde ik de domme vraag wat Thermen waren. Inmiddels heb ik wel het een en ander bijgeleerd.

Deze zomer hebben we als groep vrijwilligers in het restauratieatelier van Restaura gewerkt aan de vele ijzervondsten van Villa Voerendaal; vondsten die al zo’n jaar of veertig in depot lagen. Daar kwam nu verandering in, het werd wel tijd dat er iets aan gedaan werd. Als je een zakje openmaakte kwam er meestal het nodige gruis uit, ijzer dat al verpulverd was. Dat proces is onomkeerbaar. Toch wel een raar idee om voorwerpen in je handen te hebben die tweeduizend jaar oud zijn.

Van sommige voorwerpen waren al röntgenopnamen gemaakt; nu moest alles nog gefotografeerd worden. Een taak voor de vrijwilligers die daarmee ook ingevoerd raakten in het voorbereidende werk van het conserveren van archeologische vondsten. Voor de ijzeren voorwerpen moesten zakjes van horrengaas worden geknipt, die dicht geseald werden en voorzien van een metalen label. Toen uiteindelijk al het ijzer ingepakt was kon het in het ontzoutingsbad om een maand of acht in te blijven liggen zodat alle zouten die de voorwerpen verder zouden aantasten er uit gespoeld worden.

Als we helemaal klaar zijn kan alles op de juiste wijze en onder de juiste omstandigheden worden opgeslagen in het Provinciaal  Depot en blijft het behouden voor de toekomst.